Tämä kakku on tehty jo vuosi sitten heinäkuussa, kun olin hellepakolaisena maalla. Kokeilin Maku-lehdestä löytämääni ohjetta, jonka oli lehdelle antanut näyttelijä Maria Sid artikkelissa, jossa tunnetut henkilöt jakavat lemppariohjeitaan. Kakku olikin lehtijutun veroinen, ihanan mehevä ja sitruunainen. Kakku olisi loistavaa myös ilman kuorrutusta. Kuorrute kerkesi hieman valua auringossa ja sitruunankuoriraaste juoksutti sitä entisestään, eli koristelussa mentiin hieman metsään. Mutta lehden kuvan mukaisesti sain mummolan pihapiiristä napsaistua mukaan myös orvokinkukan :) 

 

125 g voita sulatettuna
3 kananmunaa
3 dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 ½ tl vaniljasokeria 
1 dl maitoa
1 sitruuna

voita ja seesaminsiemeniä vuokaan

3 dl tomusokeria
2 rkl sitruunamehua

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele ne muna-sokerivaahdon joukkoon vuorotellen jäähdytetyn voisulan kanssa. Sekoita lopuksi joukkoon maito, sitruunamehu ja sitruunankuoriraaste. Sekoita taikina nopeasti tasaiseksi, vältä turhaa sekoittamista. Voitele n. 2 litran vetoinen vuoka voilla ja jauhota seesaminsiemenillä. Kopauta ylimääräiset siemenet varovasti pois vuoasta. Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteessa alimmalla tasolla n. 45 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä ja anna jäähtyä kokonaan ennen kuorruttamista.
Vatkaa tomusokeri ja sitruunamehu tasaiseksi kuorrutukseksi ja levitä jäähtyneelle kakulle, anna osan kuorrutuksesta valua reunalle. Koristele sitruunankuoriraasteella, syötävillä kukilla tai sitruunamelissalla.

I-ha-naa! Kakku oli todella sitruunaista, mehevää ja herkullista. Maku parani ja syveni seuraavaan päivään mennessä. Kakkupohjan voisi tehdä jo pari päivää ennen tarjoilua ja kuorruttaa vasta juuri ennen tarjoilua. Seesaminsiemenet ovat tämän kakun "juttu", mutta toki ne voi tarvittaessa korvata myös korppujauhoilla tai muilla hyviksi havaituilla aineksila. Uusintakierroksella antaisin kuorrutteen jähmettyä hiukan ennen levitystä kakulle, jäähdyttäisin ehkä kakkua hieman paremmin ja en hölväisi liian aikaiseen pinnalle kuoriraastetta, ettei se ala sulattaa pintaa. En ole vielä tätä kuitenkaan toista kertaa tehnyt, kun aika harvoin on tullut leivottua ja toisaalta sitä haluaa kokeilla jotain uuttakin aina. Silti tässä on aivan loistava kakku ja varsinkin pohja, joka toimisi hyvin erilaisten piiraiden pohjanakin. Muistaakseni tätä kakkua oli muissakin blogeissa tehty ja kehuttu, jonkun sortin hittikakku tais viime kesänä olla :)