Lihapullat on yksi miun ehdottomista lemppareista. Niitä ei vaan tule koskaan itselleen tehtyä, kun kuitenkin sen verran vie aikaa. Joten nyt kesällä olen kahdesti maalla niitä tehnyt isot satsit. Olipas mukavaa, kun tuossa ylhäällä olevassa kuvassa oleva jauheliha on jauhettu pyynnöstä pienessä kyläkaupassa :) Katoavaa kansanperinnettä!

Jättisatsi (tein muistaakseni tästä 218 lihapullaa)

1,2 kg nauta-sikajauhelihaa (mukana vain vähän vähärasvaista possua)
2 prk kermaviiliä
2 pss sipulikeittoaineksia
1-2 isoa sipulia hienoksi pilkottuna
2 kananmunaa
korppujauhoa
tilkka vettä tarvittaessa
mustapippuria
ripaus suolaa

Sekoita isossa kulhossa kermaviili, sipulikeitot, hienonnettu sipuli, kananmunat ja korppujauhot melko tanakaksi tahnaksi. Mausta mustapippurilla ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Anna turvota ja sekoita huolellisesti joukkoon jauheliha, lisää tarvittaessa vettä, jos taikina on liian kuivaa. Tykkään muussata sitä melko pitkään, mielestäni rakenteesta tulee silloin parempi. Leivo lihapulliksi kostutetuin käsin ja laita pellille. Paista 200 asteisessa uunissa kullanruskeiksi.



Perussatsi (n. 120 lihapullaa)

800 g naudan paistijauhelihaa
1 prk kermaviiliä
2 pss sipulikeittoaineksia
mustapippuria
ripaus suolaa
1 kananmuna
korppujauhoa

Valmistetaan samoin, kuten edellä.



Kastike lihapullille

2 dl demi glacea
4 dl kevyttä ruokakermaa
mustapippuria
turaus sinappia
loraus soijakastiketta tai murunen lihaliemikuutiosta
tummaa tai vaaleata kastikesuurusta
tarvittaessa ripaus suolaa

Kaada demi glace ja kermat kattilaan. Kiehauta ja mausta, maista ja lisää tarvittaessa mausteita. Suurusta hieman kastikesuuruksella ja anna kiehua hetki. Tarjoa lihapullien ja pastan kanssa.



Tuolla pienemmällä pellillä olleet pullat olivat tätä kokoluokkaa, mie pidän pienistä lihapullista ja niiden pyörittely on mainiota taikinaterapiaa, vaikkei taikinaa voikkaan suuhunsa samalla napsia