Tänään oli Kansalaisopiston Makuja muualta -kurssin toinen kokoontumiskerta ja kokkailimme herkkuja Virosta, Latviasta ja Liettuasta. Olipas ihania taas kerran kaikki ruoat, kaikki ohjeet kokeilemisen arvoisia!


Kinkkupiirakkaa, keitettyä tattaria, pekoni-hapankaalipataa, punajuuripihvejä, ohrarieskaa, retiisiä ja kaalisalaattia...


Sienikeitto (herkkusieni ja kantarelli)

3-4 dl tuoreita sieniä (1 rs herkkusieniä ja 1 pkt suolaliemeen säilöttyjä kantarelleja)
1 sipuli
2 rkl voita tai margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl vettä
½ liemikuutio
mustapippuria
1 dl ruokakermaa
hienonnettua persiljaa

Esikäsittele ja paloittele sienet, hienonna sipuli. Kuumenna rasva padassa, lisää sienet ja sipuli. Paista, kunnes sienien neste on haihtunut. Lisää vehnäjauhot ja sekoita, lisää vesi koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Lisää liemikuutio ja mustapippuria, anna kiehua muutama minuutti. Lisää kerma, kuumenna ja maista keittoa. Lisää hienonnettua persiljaa pinnalle. Teimme ohjeen kaksinkertaisena kurssilla.

Oli yksi parhaista sienikeitoista, mitä olen ikinä syönyt :) Uusi tuttavuus oli nuo suolaliemeen säilötyt sienet, toimivat tosi hyvin. Löytyy kuulemma vihannesosastolta hapankaalin läheltä, ainakin Citymarketissa. Mutta tähän käyvät mitkä sienet tahansa, mitä sattuu olemaan ja mistä tykkää.


Ohrarieskat

1 dl rikottuja ohrasuurimoita
1 dl maitoa
2 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
ripaus suolaa
paistamiseen voita tai margariinia

Pane ohrasuurimot maitoon ja anna liota yön yli. Lisää seokseen vehnäjauhot, kananmunat ja suola, sekoita hyvin. Kuumenna rasva paistinpannussa, lisää taikinaa ohut kerros ja paista kypsäksi molemmilta puolilta n. 5 minuuttia. Paistolämpötila saa olla melko mieto, että suurimot kypsyvät kunnolla, paistinpannuksi käy mainiosti lettupannu.

Nämä rieskat olivat erilaisia, mihin on normaalisti totuttu, eli uunissa paistettuihin. Maku on hyvin maanläheinen ja rouskuvakin, kannattaa tarjoilla lämpimänä vaikkapa pienen voinokareen kanssa.



Pienet ohrapiirakat (speku piragi)

1 ½ dl maitoa
1/4 pkt hiivaa
½ tl sokeria
½ maustemitallista suolaa
n. 2 dl vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

täyte
50 g rasvaista savukinkkua (käytimme maalaispalvikinkkua)
½ sipulia
ripaus valkopippuria

Sekoita kädenlämpöiseen maitoon hiiva, sokeri ja suola. Sekoita ensin jauhoja joukkoon haarukkavatkaimella, sitten kädellä alustaen. Lisää lopuksi öljy. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo taikina tangoiksi ja jaa 12-16 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja litistä ne ohuiksi. Leikkaa kinkku ja sipuli palasiksi, halutessasi voit kuullottaa ne pannussa. Jaa täytettä jokaisen piiraan keskelle, taita puolikuun muotoiseksi ja ummista esim. painelemalla haarukalla tai leikkaamalla reunaa lautasella. Kohota uudelleen ja paista 225 asteessa kullanruskeiksi, n. 10 minuuttia. Teimme ohjeen kaksinkertaisena kurssilla.

Nämä piirakat olivat todella hyviä! Suomalaiseen makuun täytettä saisi laittaa enemmänkin, vaikkapa kaksinkertaistaa täytteen yhtä taikinaa kohden. Täytteeseen voi käyttää mieleistään kinkkua, mutta tuskinpa pekonikaan pahaa olisi... :P Piirakantekijät ummistivat hienosti lautasta apuna käyttäen piiraat ja ylemmästä kuvasta näkyy kaunis saumakohta.



Pienten kinkkupiiraiden sulkeminen lautasen avulla



Vilnalaiset retiisit

10 retiisiä
ripaus suolaa

kastike
1 dl kermaviiliä
1 tl sinappia
1 tl sokeria
1 rkl hienonnettua ruohosipulia (kuivattukin käy)

Pese retiisit ja poista kannat sekä juuret. Leikkaa ne ohuen ohuiksi viipaleiksi, ripottele päälle hiukan suolaa. Sekoita kastikkeen aineet keskenään ja lisää retiisisiivut kastikkeeseen. Anna maustua ennen tarjoilua. Teimme kurssilla ohjeen kaksinkertaisena.

Tämä oli melkeinpä ykkösherkkua tänään! Muistikuvat retiisistä ovat lapsuudesta ja ne olivat hyvin kirpakoita ja ärtsyjä maultaan, vähän allergian takia olen niitä vuosia karttanut. Liekö sitten talvikausi vaikuttanut retiisin makuun kun ei ollut niin ärhäkkää, mutta ainakin kastike täydensi retiisin mukavaa makua todella hyvin pyöristäen ja teki tästä mukavan raikkaan lisukkeen. Tämä sopisi todella hyvin esimerkiksi grilliruoan salaatiksi kesällä :) Kannattaa testata!



Kaali-porkkanasalaatti (kapsa-porgandi salat)

pieni pala kaalia (n. 2 dl raastettuna)
1 porkkana

kermaviilikastike
1 dl kermaviiliä
1 tl sitruunamehua tai sinappia
1 tl sokeria
ripaus suolaa

Raasta tai leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi. Raasta porkkana. Sekoita kaikki kastikkeen ainekset ja lisää kastike salaattiin. Anna maustua ennen tarjoilua. Teimme kurssilla ohjeen nelinkertaisena.

Tämä on baltialainen versio jenkkien coleslawsta, hyvää on. Mulla oli tätä samaa ilman porkkanaa ja hyvää oli sekin, kyllä kermaviili tuo mukavaa raikkautta majoneesiin verrattuna.



Haudutettu hapankaali

200 g hapankaalia
50 g pekonia
½ sipulia
1 omena
½ dl siirappia
1 dl lihalientä
1 laakerinlehti
½ tl kuminaa
mustapippuria

Huuhdo hapankaali, valuta ja purista kuivaksi. Leikkaa pekoni palasiksi ja hienonna sipuli, kuori ja pilko omena. Kuumenna paistinpannu, lisää pekonit ja sipulit, kääntele muutama minuutti. Lisää hapankaali, omenapalat, siirappi, lihaliemi ja mausteet. Hauduta vähintään puoli tuntia. Halutessasi voit lisätä smetanaa, omenasosetta tai ketsuppia valmiiseen hapankaaliin. Teimme ohjeen ilmeisesti kaksinkertaisena kurssilla.

Hapankaali maistui tässä enemmän kuin viime kerran ruoassa, mutta ei liian hallitsevasti. Huomasin ilokseni, että miusta on tullut jopa hapankaalin kaveri! Ja kaikki missä on pekonia, ei voi olla pahaa... Omena toi kivaa hedelmäisyyttä ja siirappi syvyyttä, kurssilla olleet espanjalaiset luonnehtivat ruoan makuaineeksi sinappia, vaikkei sitä tässä ollut, maku oli todella jännä ja syvä! Mie söin tätä kyllä ilman smetanalisukkeita, hyvin toimii ilmankin :) Pahoittelen huonoa kuvaa loistavasta ruoasta!



Punajuuripihvit

2-3 punajuurta
2-3 perunaa
1 sipuli
3 kananmunaa
50 g sinihomejuustoa murusteltuna (n. 1 dl tai maun mukaan)
mustapippuria
1 tl meiramia
jauhettua muskottipähkinää
paistamiseen rasvaa

Raasta kuoritut punajuuret ja perunat hienoksi (osa pienellä terällä, osa karkeammalla), silppua sipuli. Vatkaa munat kevyesti ja lisää joukkoon kasvisraasteet, sipuli, homejuusto ja mausteet. Kuumenna rasvaa lettupannussa ja paista seos pihveiksi miedolla lämmöllä, n. 5 minuuttia per puoli. Tarjoa kaverina smetanaa ja/tai kermaviiliä, perunamuussi käy ruokalisukkeesta mutta meillä oli testattavana keitettyä tattaria. Punajuurien kuorimisessa ja raastamisessa kannattaa käyttää käsien suojana ohuita muovihanskoja. Teimme kurssilla ohjeen kaksinkertaisena.

Kasvispihvien karttajat huomio! Nämä ovat äärettömän h-y-v-i-ä! Punajuuri ja peruna ne yhteen sopii, mutta piste iin päälle oli sinihomejuusto, joka toi pihveihin ihanaa makua. Miksei kaveriksi kävisi myös feta... Kermaviilistä ja smetanasta sekoitettu kastike sopi pihveille todella hyvin ja toi kivaa happamuutta. Tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla! Valitettavasti kuva ei anna oikeutta tällekään ruoalle. Kannattaa paistaa koepihvi ja tsekata mausteet, me taisimme lisätä taikinaan hieman suolaa vielä.



Rahkavaahto

1 dl kuohukermaa
2 dl rahkaa
4 rkl sokeria
2 tl vanilliinisokeria

Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää rahka ja sokerit kermavaahtoon. Sekoita ja anna maustua ennen tarjoilua. Tarjoa sellaisenaan tai kiisselin, marjojen tai hedelmäsalaatin lisukkeena. Meillä salaatissa oli viinirypäleitä, banaania, cantaloupe-melonia ja säilykemandariinia.

Tämä oli ihanaa! Niin yksinkertaisista aineista niin ihanaa, kruunasi kyllä kaikki herkut täydellisesti tämä pieni, mutta ei liian jälkkäri. Tuplasin tähän ohjeen jo valmiiksi, että saa kokonaisen rahkapurkin käytettyä kerralla.

Kursseilla ihaninta on se, että porukalla tehdään paljon erilaisia ruokia, joita sitten kaikkia maistellaan yhdessä. Näin pääsee pienellä vaivalla testaamaan paljon uusia makuja. Mukava, että hapankaalistakin tehdään erilaisia juttuja, nyt on kynnys madaltunut sen verran omallakin kohdalla, että voisipa sitä vaikka kotiinkin ostaa. Niin hyvää kaikki. Kiitos taas kaikille kurssilaisille ja Tiina-ohjaajalle, ensi viikkoa odotellessa :)