Tämän mukavan juustokierteiden ohjeen löysin Leipoi, leipoi... -blogista ja tänään sään viilennyttyä pääsin leipomispuuhiin. Suluissa on miten mie tein, vähän taas piti soveltaa. Onkin ollut kovat, yli 30 asteen helteet muutaman päivän ajan, mutta tänään jo kuitenkin siedettävät parikymmentä - onneksi oli myös tuulista, niin sai vähän viilennettyä kotiakin pitkästä aikaa. Yksiöni kun tuppaa kesäisin olemaan melkoinen sauna, niin ei aina kehtaa uuniakaan pitää päällä, tänään kuitenkin tein kierteiden lisäksi vielä piparminttuista hapankermakakkua, jonka ohje tulee blogiin myöhemmin. Mutta näitä kierteitä kannattaa ehdottomasti kokeilla, alla on vielä tuunausvinkkejä! :)

n. 36 kiekkoa (2 pellillistä)

6 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
3 dl juustoraastetta (laitoin emmentalia)
1 ½ prk kermaviiliä
3/4 dl rypsiöljyä

1 ½ dl juustoraastetta (laitoin 1 dl emmentalia ja 1 dl grana padanoa)
2 kananmunaa
½ ruukku ruohosipulia (laitoin pakastimesta loput persiljat, mitä löysin)
ripaus mustapippuria

Sekoita kuivat aineet ja juustoraaste kulhossa sekaisin. Lisää joukkoon kermaviili ja öljy, sekoita käsin tasaiseksi taikinaksi. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaulitse taikinasta ohut levy ja levitä täyte tasaisesti levylle. Kääri rullaksi ja leikkaa n. sentin paksuisia kiekkoja. Laita kiekot pellille ja paista 225 n. 15 minuuttia tai kunnes kierteet ovat saaneet väriä.

Ihania ja maukkaita! Ja todella nopeasti valmistuivatkin. Taikina oli todella maukasta raakana ja sopisi varmasti tosi hyvin erilaisille croissanteille ja kierteille pohjaksi, täytteeksi voisi laittaa vaikka fetaa ja aurinkokuivattua tomaattia, fetaa ja pinaattia, mitä tahansa muita juustoja ja yrttejä, miksei kinkkua ja paprikaa, tuorejuustoa... Osaan rouhin vielä mukaan mustapippuria, joka sopikin kivasti tähän. Mie tykkään kaulia taikinan ohueksi ja niin varmaan näistä tuleekin parhaita. Leikkasin reilun sentin siivuja pötköstä, mutta ehkä kapeammat olis vielä mukavampia syödä, kun valmis kierre jää ohuemmaksi. Vaikka todella mainioita olivat näinkin :)

Mie käytin kierteisiin emmentalia yhteensä pakastimesta löytyneen 250 g pussin verran ja lisäksi noin puolet grana padano -kolmiosta, eikä juustoa kuitenkaan liikaa ollut. Lisäksi tein rullat kahdessa osassa, kun ei ole tarpeeksi pöytätilaa ja silikonialusta on sen verran pieni, että muuten olis tullut ongelmia... :) Piti jo purkaa puolet keittiökoneista huoneen puolelle, että saa edes tuon pienen alustan ainoalle pöydälle, koko keittiötä en viitsinyt purkaa leivinlautaa varten. Samat lainalaisuudet pätee näihin kierteisiin levyn koon suhteen, kuin korvapuusteihinkin.


Taikina oli tosi helppo kaulita ja terävällä veitsellä siitä sai nättejä viipaleitakin leikattua


Tämmöiset meni uuniin :)