1117367.jpg

Vanhemmat olivat saaneet hirven jauhelihaa tutuilta ja sitä oli todella paljon.
Kävimme shoppaamassa ja sen jälkeen pidimme hirvenpihvitalkoot. Minä tein muusin ja paistoin pihvit, isä teki taikinamassan ja kastikkeen, äiti auttoi muissa järjestelyissä ja pikkuveli kertoi telkkarista väliaikatietoja mäkihypystä. En ole varmaan yli 15 vuoteen syönyt hirveä, joten makuelämys oli aivan loistava. Tätä kun saisi useamminkin.
Ja täytyy todeta, että viimeisen parin viikon aikana olen useammin tainnut syödä vanhempien luona, kuin kotonani, varmaan jo tekin ihmettelette... Palaan omiin keitoksiini kyllä heti.

Ohjeet on isän sanelemia ja ruskeakastikkeen teko on isän mielestä lähinnä pyhä toimitus.
Samanlaista kun oppisi itsekin tekemään...

n. 1 kg hirven jauhelihaa
1½ sipulia
½ punasipuli
1 kananmuna
loraus kermaa (reilu ½ dl varmaankin)
mustapippuria
suolaa
sipulijauhetta
maustepippuria

3 rkl oivariinia
½ dl öljyä
9 rkl vehnäjauhoja
1 l vettä
1 lihaliemikuutio
maustepippuria kokonaisena
1½ tl suolaa

lisäksi perunamuusia pikkuveljen kasvattamista perunoista, suolakurkkua ja punajuuria.

Hienonna sipuli ja kuullota se öljyssä pehmeäksi. Laita jauhettu hirvenliha isoon kulhoon, riko joukkoon kananmuna ja sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää sipulikuutiot ja mausteet, niitä saa olla melko reilusti, sillä vahvan makuinen hirvenliha kaipaa makua rinnalleen. Vaivaa taikinaa huolellisesti muutama minuutti ja sekoita ainekset kunnolla sekaisin. Anna taikinan tekeentyä n. 30 minuuttia.
Paista koepihvi halutessasi, ainakin meidän kannatti tehdä niin, että pihveihin saatiin tarpeeksi makua...
Paista taikinasta ohueksi ja pieneksi litistettyjä pihvejä öljyssä pannulla kauniin ruskeaksi. Laita valmiit pihvit uunin kestävään vuokaan ja laita ne miedolle lämmölle uuniin, että pysyvät lämpiminä.

Sulata voi paistinpannulla ja ripottele päälle tasaisesti jauhot. Sekoita tasaiseksi massaksi ja lisää öljyä tarvittava määrä. Kaiken jauhon on imeydyttävä voi-öljyseokseen. Jauhoseos ei saa palaa ja sitä on koko ajan hämmenettävä, että lopputuloksesta tulee tasainen. Varaa kuumennettu vesi valmiiksi pannun vierelle ja kun jauhot ovat tarpeeksi ruskeat, lisää vettä varovasti ja sekoita. Ylipaksu kastike siirretään kattilaan ja lisätään loppu vesi hyvin sekoittaen, jolla säädellään kastikkeen paksuutta. Lisää kattilaan pippureita mieleinen määrä ja lihaliemikuutio. Anna jauhojen hautua kypsäksi miedolla lämmöllä hiljaa kupsahdellen.

Tee annos ja tarjoile lisänä suolakurkkua ja punajuuria, nautimme juomana äidin tekemää punaherukkamehua, nam!
Oli ihan mielettömän hyvää, kaikki tykkäsivät. Pihvejä tuli n. 40 pientä, joten näistä varmaan saan pari kotiinkin vietäväksi...