Viime viikolla iski yllättäen ihan hirmuinen himo leipoa jotain! Eihän siinä muu auttanut, kuin kysellä Facebook-sivulla nopeiden ja maistuvien leivonnaisten perään ja rueta kokkailemaan, vaikka kello oli jo melkein kahdeksan. Vilkaisu jääkaappiin sai kuitenkin unohtamaan kaikki makeat leivonnaiset ja päädyin tyhjentelemään kaappeja tuulihatturullaan, jota saisi samalla myös evääksi töihin. Ihan näppärä mieliteko! Erilaiset kinkkutahnat ovat käteviä täytteitä niin voileipäkakkuihin kuin tuulihatturullaan ja miksei vaikkapa uuniperunalle. Pohjaksi valikoitui kreikkalainen jogurtti (sitä partaäijän sukulaista), kun sitä oli koko purkki vielä käyttämättä ja päiväys lähestyi uhkaavasti. Pohja olisi tosin taipunut kahdeksikin eri täytteeksi, jos olisi kehdannut säätää. Vinkkiä löytyy klikkaamalla voileipäkakku-sanaa. Jos tähän olisi lisännyt enemmän liivatetta, olisi tästä saanut samalla kätevästi hyydytetyn voileipäkakun, joka muuten onkin to do -listalla.

4 dl kreikkalaista jogurttia (käy myös turkkilainen)
150 g palvikinkkuleikkelettä
50 g kevyt meetwurstia
1 maustekurkku
1 pieni suippopaprika
1 pieni sipuli
1 dl mozzarella-emmental -raastetta
1 tl sinappia
savupaprikaa (maustekauppa)
mustapippuria
suolaa
kuivattua ruohosipulia

tarvittaessa käyttötavan mukaan lisäksi
1 limen mehu
4 liivatelehteä

Mittaile jogurtti kulhoon ja hienonna muut ainekset hienoksi pieneksi silpuksi, valuta tarvittaessa paprikasta ja maustekurkusta ylimääräisiä nesteitä pois. Sekoita kaikki ainekset keskenään Mausta ja tarkista maku, mausta tarvittaessa lisää (esim. tuulihatturullassa makua saa olla täytteessä reilusti, kun taikina vie pahimman terän). Mikäli tarvitset leikattavan lopputuloksen vaikkapa voileipäkakkuun, lisää mukaan myös liivateseos. Purista limen mehu pieneen kahvikuppiin ja mikrota hetki, liuota kylmässä vedessä liotetut ja kuivaksi puristetut liivatelehdet mehun joukkoon. Jäähdytä lientä hetki ja lisää se täyteseokseen. Anna hyytyä hetki kylmässä ennen käyttöä. 

Nam! Tuttua, mutta toimivaa tavaraa tässä keittiössä. Käyttötapoja tahnalle on monta ja makua voi tuunata erilaisilla leikkeleillä ja täyteaineilla. Liivatelisä oli ihan tarpeellinen tuulihatturullassa (ohje tulossa), mutta ilmankin olisi varmaan pärjännyt. Mietin, että liivatteeton täyte olisi voinut toimia voileipäkakussa sellaisenaan, ei olisi varmaan tarvinnut leipiä kostuttaa edes. Yllättävän löysä täyte nimittäin tuli jogurtin avulla verrattuna esim. tuorejuustoon.