623382.jpg

Jäin vanhempien luokse kotimieheksi ja reseptilaatikoitani tutkimaan tänään. Ohjeena oli etsiä pakastimesta jauhelihaa ja kaapissa olisi iso kasa lasagnelevyjä. Kuinka moni osaa arvata, mitä vanhemmat halusivat ruoaksi syödä, kun tulevat takaisin kaupunkiin?
Minua ei oikein lasagnen teko olisi aluksi kiinnostanut, mutta päätin ottaa härkää sarvista ja toteuttaa kerrankin ajatuksen siitä aidosta, oikeasta ja perinteisestä lasagnesta. Eli siitä, jossa on valkokastike.
Vanhemmat tykkäsivät, mie en niinkään, vaikka hyväähän se oli! Jotenkin koostumus toi mieleen Saarioisten äitien tekemän kauhuruoan ja olen tottunut siihen omaan bravuurilasagneeni liikaa...

500 g jauhelihaa (nautasikaa, itse käyttäisin vain nautaa)
3 isoa valkosipulinkynttä
5 sipulia (eli reilut  2 isoa)
6 dl paseerattua tomaattia
1-2 dl vettä (huuhtele tomaattipurkit tällä)
3 rkl härkäfondia
mustapippuria
suolaa
paprikajauhetta
pizzamaustetta
basilikaa
oreganoa
sweet chili saucea
ketsuppia
100 g valkosipulituorejuustoa

4 rkl margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
pari reilua kourallista juustoraastetta
100 g ruohosipulituorejuustoa
1-2 rkl viherpippureita
suolaa

lasagnelevyjä
juustoraastetta

Lämmitä iso kasari todella kuumaksi ja ruskista jauheliha huolellisesti. (Tämän jälkeen laitoin lastan päähän talouspaperia ja painelin sillä rasvaa pois lihoista ja pannusta, naudan kanssa tätä ongelmaa ei olisi, paperia kului aika monta arkkia, sillä en pidä nautasian rasvan mausta). Lisää kasariin hienonnetut sipulit ja murskaa valkosipulit suoraan pannuun. Kuullota ja mausta fondilla ja muilla mausteilla, lisää paseerattu tomaatti ja huuhdevedet. Lisää tuorejuusto ja anna sen sulaa, maista ja mausta tarvittaessa lisää. Kastike saa olla melko mausteista ja löysää, sillä lasagnelevyt imevät paljon makua ja nestettä. Siirrä odottamaan, ei tarvitse olla enää tulta alla.

Sulata teflon-kattilassa rasva ja vatkaa joukkoon muovivispilällä jauhot, lisää varovasti vähitellen maitoa ja älä anna sen palaa pohjaan. Kun kaikki maito on jauhojen kanssa sekaisin, anna kiehua polttamatta pohjaan reilut viisi minuuttia. Lisää murskattua viherpippuria reilusti ja laita juustot sulamaan kattilaan. Heti valkokastikkeen tehtyäsi kokoa lasagne, tai muuten kastike kuorettuu!

Levitä ison vuoan (2,5l riittää) pohjalle jauhelihakastiketta ja juustokastiketta, paina lasagnelevyjä päälle ja toista kunnes kastikkeet ovat loppu ja vuoka täynnä. Päällimmäiseksi tulee siis juustokastiketta ja ripottele päälle vielä raastettua juustoa. Paista 200 asteessa noin tunti. Laita n. puolessa välissä foliota päälle, jos tuntuu, että pinta palaa!
Tarjoa lisänä raikasta salaattia (kaalia, tomaattia, kurkkua) ja vettä.

Nautinnollisia herkkuhetkiä maukkaan lasagnen parissa!