2139742.jpg

Vapaapäivän kunniaksi paistoin leipää, tällä kertaa onnistuin jopa saamaan pintaan hieman kuviointia, johon innoittajana on ollut leipurivelho Maken blogi Aito-Maku
Mie pidän kuminasta, joten tämä leipä oli erittäin mieluista, mutta sen voi jättää poiskin tai korvata muulla mausteella. Suosittelen testaamaan :)

2 porkkanaa
2 dl maitoa
½ dl vettä
1 kananmuna
1 rkl siirappia
1 tl suolaa
kuminaa (kokonaisia)
2 dl kaurahiutaleita
1 pss kuivahiivaa
4½ dl vehnäjauhoja

Kuori ja raasta porkkanat pienellä raastimen terällä. Lämmitä maito ja vesi reiluksi kädenlämpöiseksi, lisää porkkanaraaste, muna, suola, siirappi ja kaurahiutaleet sekä kuminaa maun mukaan. Vatkaa seos tasaiseksi puuhaarukalla. Sekoita kuivahiiva jauhoihin ja sekoita voimakkaasti vatkaten taikinaan. Anna kohota tunti lämpöisessä paikassa.
Sekoita/vaivaa kohonnutta taikinaa hetki ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja. Kaada taikina pellille leivinpaperin päälle ja muotoile leiväksi. Mie sihtasin pinnalle hieman jauhoja ja viilsin terävällä veitsellä ristikon leivän pinnalle.
Paista 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia, kunnes leipä on kypsä ja kauniin värinen.

Tosi hyvää, uunituore leipä ja voisipaisu, liekö parempaa olemassakaan.
Taikinaa olisi ehkä pitänyt kohotuksen jälkeen vaivata hieman ja lisätä jauhoja, sillä taikina oli melko löysää ja sen pellille muotoilu tapahtui nuolijalla. Siksi myös vähän matala lopputulos :) Tuli mieleeni, että tämä leipä voisi toimia vaikkapa joulunakin, onhan kuminaa käytetty iät ja ajat joululimpun mausteena. Vanhemmat kävivät kylässä ja maistoivat leipää, tykkäsivät. Harmi että isä kerkesi leikata leipää ennen kuin kerkesin ottaa siitä kuvia tänne, mutta kaipa tuostakin jotain selvää saa ja näkee leivän kivan oranssin värin.