1239642277_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Joku aika sitten tuli tehtyä myös "perinteistä" lasagnea, eli valkokastikkeellista. Otin mallia valkokastikkeeseen Pastaherkut-kirjasta.

400 g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
6 valkosipulinkynttä
500 g paseerattua tomaattia
mustapippuria
herbamarea
1 lihaliemikuutio
tilkkanen vettä
oreganoa

lasagnelevyjä

valkokastikkeeseen
7 dl maitoa
4 rkl vehnäjauhoja
150 g juustoraastetta
ripaus suolaa
mustapippuria

Ruskista jauheliha omassa rasvassaan ja lisää joukkoon kuullottumaan hienonnettu sipuli ja lopuksi murskattu valkosipuli. Lisää paseerattu tomaatti, mausteet ja tarvittaessa tilkka vettä. Hauduta puolisen tuntia miedolla lämmöllä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita. Kastiketta saa olla melko paljon ja kohtuullisen löysä on parasta.

Valmista valkokastike sekoittamalla jauhot maitotilkkaan, vatkaa tasaiseksi ja lisää loput maidosta. Keitä hämmentäen n. 3 minuuttia, kunnes kastike saostuu. Ota kattila liedeltä ja lisää juustoraaste. Mausta suolalla ja pippurilla.

Levitä ohut kerros jauhelihakastiketta uunivuon pohjalle, laita päälle kauhallinen juustokastiketta ja kerros lasagnelevyjä. Toista, kunnes kaikki ainekset on käytetty. Päällimmäiseksi tulee kerros lasagnelevyjä ja juustokastiketta, tarvittaessa pinnalle voi ripottaa vielä hieman lisää juustoa. Paista 200-225 asteessa kullanruskeaksi, eli n. 45 minuuttia. Tarjoa lisänä salaattia.

Hyvää oli, vaikkakin pidän edelleen enemmän yhden kastikkeen lasagnesta, tulee tiskiäkin vähemmän :) Valkokastiketta oli sopivan paljon, sillä sitä riitti hyvin kaikkiin kerroksiin ja pinnallekin vielä paksu kerros. Valkokastikkeeseen saa laittaa reippaasti mustapippuria, ehkä muskottiakin ja kiehutella kunnolla, ettei lopputulos maistu jauholta. Valkosipulimäärä voi kuulostaa paljolta, mutta ei ole liikaa missään nimessä.